zmień dział


Skontaktuj się z nami:
+48 12 656 51 58


Mała gastronomia

Mała gastronomia

Program do obsługi czy kasa fiskalna - co wybrać dla małej gastronomii?

foodtruck

System informatyczny dedykowany dla gastronomii znacząco usprawnia działanie lokalu. Przyspiesza i porządkuje realizację zamówień, umożliwia raportowanie i analizę sprzedaży. Pozwala na   pracę na otwartych rachunkach oraz analizę stanów magazynowych. Co jest bardzo ważne dla menadżerów zatrudniających pracowników eliminuje nadużycia oraz ułatwia rozliczanie pracowników a także  zwiększa   efektywność ich pracy. Oprogramowanie dla gastronomii podnosi też    prestiż lokalu gastronomicznego. 

Natomiast kasa fiskalna to elektroniczne urządzenie rejestrujące, służące do prowadzenia zapisu obrotu oraz kwot  podatku należnego ze sprzedaży. Kasa fiskalna posługuje się mechanizmem drukującym oryginał paragonu  (przeznaczony dla klienta) oraz kopię na rolce kontrolnej lub karcie elektronicznej (przeznaczone dla podatnika). 

 

Porównanie wad i zalet rozwiązań:

SYSTEM SPRZEDAŻY

KASA FISKALNA

ZALETY

1. Dzielenie (bądź łączenie) rachunków

1. Niska cena

2. Możliwość pracy na otwartych rachunkach

2. Niewielkie rozmiary

3. Proste wprowadzanie programów lojalnościowych

3. Duży wybór na rynku

4. Systemy rabatowe

4. Proste raporty

5. Rezerwacja stolików  

 

6. Baza klientów

 

7. Analiza sprzedaży

 

8. Kompatybilność ze specjalistycznymi urządzeniami (waga, drukarka fiskalna, system monitoringu)

 

9.  Szybka wymiana informacji pomiędzy kelnerem i kucharzem

 

  10. W niektórych systemach  graficzny układ stolików

 

WADY

1. Wyższa cena niż kasy fiskalnej

1. Brak możliwości pracy na otwartych rachunkach

 

2. Utrudnione rozliczanie pracowników

 

3. Brak możliwości wprowadzania systemów lojalnościowych i rabatowych

 

Proponowane przez naszą firmę systemy dla małej gastronomii: 

POSBISTRO   —  POSbistro; 

ADITH X2System;   

MERCO IzzyREST.

Zapraszamy na podstronę  z opisem zastosowania oprogramowania dla małej gastronomii.

 

 

Przykład zastosowania kasy fiskalnej w zautomatyzowanej sprzedaży gastronomicznej:

 

Bar szybkiej obsługi

Jest to rozwiązanie dla samoobsługowego lokalu gastronomicznego (bar, jadłodajnia, cukiernio-kawiarnia). Ponieważ zastosowana kasa fiskalna nie posiada funkcji odkładania rozpoczętych rachunków, konieczne jest wystawianie paragonu fiskalnego w momencie złożenia zamówienia. To wyjątkowo proste rozwiązanie zapewnia sprzedaż  razem  z wydrukami zamówień  z kuchni. Cały system zapewnia także możliwość prowadzenia gospodarki magazynowej w samej kasie.

Skład systemu

  • kasa fiskalna 
  • dowolna drukarka zamówień ze złączem RS232
  • opcjonalnie czytnik kodów kreskowych
  • opcjonalnie waga kalkulacyjna


Szybka i sprawna obsługa klienta

Kasa umożliwia podłączenie drukarki paragonowej ze złączem RS232 i drukowanie za jej pomocą zamówień. Przyspiesza to obsługę klienta, ponieważ zaplecze kuchenne automatycznie informowane jest o konieczności przygotowania dania dla klienta bez angażowania w to osoby obsługującej stanowisko sprzedaży.


Gospodarka magazynowa

Zarządzanie stanami magazynowymi to przydatna funkcja niektórych  kas fiskalnych. Szeroki wachlarz raportów w kasie pozwoli na wykaz ilości sprzedanych pozycji, natomiast raport stanu magazynowego pokaże, co jeszcze powinno znajdować się w magazynie.


Możliwości rozbudowy systemu

Poza możliwością podłączenia drukarki paragonów, kasa fiskalna, potrafi współpracować z innymi urządzeniami. Bardzo przydatnymi urządzeniami może okazać się czytnik kodów kreskowych przyspieszający sprzedaż gotowych towarów (jak napoje w butelkach, towary pakowane), czy waga elektroniczna w przypadku sprzedaży towarów na wagę (np. sałatki).

Oferta urządzeń fiskalnych znajduję się w dziale kasy fiskalne. W naszym sklepie internetowym możecie też zobaczyć dedykowanie modele kas fiskalnych stosowanych w barach i restauracjach

 

Więcej informacji:

tel. (12) 656-51-58 i/lub e-mail: sprzedaz@escsa.pl