Mała gastronomia
Program do obsługi czy kasa fiskalna - co wybrać dla małej gastronomii?
System informatyczny dedykowany dla gastronomii znacząco usprawnia działanie lokalu. Przyspiesza i porządkuje realizację zamówień, umożliwia raportowanie i analizę sprzedaży. Pozwala na pracę na otwartych rachunkach oraz analizę stanów magazynowych. Co jest bardzo ważne dla menadżerów zatrudniających pracowników eliminuje nadużycia oraz ułatwia rozliczanie pracowników a także zwiększa efektywność ich pracy. Oprogramowanie dla gastronomii podnosi też prestiż lokalu gastronomicznego.
Natomiast kasa fiskalna to elektroniczne urządzenie rejestrujące, służące do prowadzenia zapisu obrotu oraz kwot podatku należnego ze sprzedaży. Kasa fiskalna posługuje się mechanizmem drukującym oryginał paragonu (przeznaczony dla klienta) oraz kopię na rolce kontrolnej lub karcie elektronicznej (przeznaczone dla podatnika).
Porównanie wad i zalet rozwiązań:
SYSTEM SPRZEDAŻY |
KASA FISKALNA |
ZALETY |
|
1. Dzielenie (bądź łączenie) rachunków |
1. Niska cena |
2. Możliwość pracy na otwartych rachunkach |
2. Niewielkie rozmiary |
3. Proste wprowadzanie programów lojalnościowych |
3. Duży wybór na rynku |
4. Systemy rabatowe |
4. Proste raporty |
5. Rezerwacja stolików |
|
6. Baza klientów |
|
7. Analiza sprzedaży |
|
8. Kompatybilność ze specjalistycznymi urządzeniami (waga, drukarka fiskalna, system monitoringu) |
|
9. |
|
10. W niektórych systemach graficzny układ stolików |
|
WADY |
|
1. Wyższa cena niż kasy fiskalnej |
1. Brak możliwości pracy na otwartych rachunkach |
|
2. Utrudnione rozliczanie pracowników |
|
3. Brak możliwości wprowadzania systemów lojalnościowych i rabatowych |
Proponowane przez naszą firmę systemy dla małej gastronomii:
POSBISTRO — POSbistro;
ADITH — X2System;
MERCO — IzzyREST.
Zapraszamy na podstronę z opisem zastosowania oprogramowania dla małej gastronomii.
Przykład zastosowania kasy fiskalnej w zautomatyzowanej sprzedaży gastronomicznej:
Jest to rozwiązanie dla samoobsługowego lokalu gastronomicznego (bar, jadłodajnia, cukiernio-kawiarnia). Ponieważ zastosowana kasa fiskalna nie posiada funkcji odkładania rozpoczętych rachunków, konieczne jest wystawianie paragonu fiskalnego w momencie złożenia zamówienia. To wyjątkowo proste rozwiązanie zapewnia sprzedaż razem z wydrukami zamówień z kuchni. Cały system zapewnia także możliwość prowadzenia gospodarki magazynowej w samej kasie.
Skład systemu
- kasa fiskalna
- dowolna drukarka zamówień ze złączem RS232
- opcjonalnie czytnik kodów kreskowych
- opcjonalnie waga kalkulacyjna
Szybka i sprawna obsługa klienta
Kasa umożliwia podłączenie drukarki paragonowej ze złączem RS232 i drukowanie za jej pomocą zamówień. Przyspiesza to obsługę klienta, ponieważ zaplecze kuchenne automatycznie informowane jest o konieczności przygotowania dania dla klienta bez angażowania w to osoby obsługującej stanowisko sprzedaży.
Gospodarka magazynowa
Zarządzanie stanami magazynowymi to przydatna funkcja niektórych kas fiskalnych. Szeroki wachlarz raportów w kasie pozwoli na wykaz ilości sprzedanych pozycji, natomiast raport stanu magazynowego pokaże, co jeszcze powinno znajdować się w magazynie.
Możliwości rozbudowy systemu
Poza możliwością podłączenia drukarki paragonów, kasa fiskalna, potrafi współpracować z innymi urządzeniami. Bardzo przydatnymi urządzeniami może okazać się czytnik kodów kreskowych przyspieszający sprzedaż gotowych towarów (jak napoje w butelkach, towary pakowane), czy waga elektroniczna w przypadku sprzedaży towarów na wagę (np. sałatki).
Oferta urządzeń fiskalnych znajduję się w dziale kasy fiskalne. W naszym sklepie internetowym możecie też zobaczyć dedykowanie modele kas fiskalnych stosowanych w barach i restauracjach.
Więcej informacji:
tel. (12) 656-51-58 i/lub e-mail: sprzedaz@escsa.pl