Wprowadzenie obowiązku rejestrowania transakcji przy pomocy urządzenia fiskalnego online wywołuje wiele pytań. Okazuje się bowiem, że nawet sprzedając drobne przekąski na ciepło, czy kawę musisz posiadać urządzenie fiskalne online.
Obowiązek posiadania
urządzeń online w branży gastronomicznej wymaga, by od 1 stycznia 2021 roku wszystkie transakcje były rejestrowane przy pomocy
kasy fiskalnej lub drukarki fiskalnej umożliwiającej połączenie online z CRK. Przepis ten dotyczy osób, które wg ustawy „świadczą usługi związane z wyżywieniem wyłącznie świadczone przez stacjonarne placówki gastronomiczne”.
Oczywistym jest, że przepis ten dotyczy właścicieli restauracji, barów, pubów, bufetów, kawiarni i tym podobnych miejsc. Pole do interpretacji znajduje się w lokalach, które nie opierają o to swojej działalności. Interpretację do takiego przykładowego zdarzenia wydał Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej.
Kasa fiskalna online a przekąski na ciepło
W podanej decyzji posłużono się następującym przykładem: W ramach prowadzonego sklepu ze sprzedażą detaliczną produktów spożywczych jak żywność i napoje (PKD 47.11.2) dokonywano sprzedaży przekąsek. Były to kawy, herbaty, hot-dogi i hamburgery. Nie były one przygotowane na miejscu, a jedynie przetwarzane i podgrzewane na miejscu. Działalność gastronomiczna była więc w tym miejscu jedynie uzupełnieniem.
Do wydania interpretacji konieczne było zdefiniowanie terminów usługi związane z wyżywieniem oraz stacjonarna placówka gastronomiczna. Ten pierwszy termin obejmuje usługi o których mowa w Dziale 56 PKWiU i mówi o wyżywieniu przeznaczonym do bezpośredniej konsumpcji. Ciepłe przekąski spełniają ten warunek. Z kolei w interpretacji placówka ta została określona jako gastronomiczna. „(…) punktem gastronomicznym jest placówka gastronomiczna prowadząca ograniczoną działalność gastronomiczną, taką jak: smażalnia, pijalnia, lodziarnia, bufet w kinie, na stadionie, itp.”
W związku z powyższym werdykt nie mógł brzmieć inaczej – taki obiekt również wymaga
kasy fiskalnej online. Co to oznacza dla innych sklepów? Że każdy element spożywczy, który jest przetwarzany w jakikolwiek sposób na miejscu i przeznaczony do bezpośredniego spożycia czyni z naszego obiektu punkt gastronomiczny wymagający rejestrowania transakcji na urządzeniu fiskalnym online.