Rebranding przedsiębiorstwa to szeroko pojęty proces obejmujący modyfikację wszystkich lub poszczególnych elementów firmy. Najczęstszym powodem tak poważnych zmian jest szansa rozwoju lub dotarcia do nowej grupy odbiorców. Właściciel, dostrzegając przemiany zachodzące wewnątrz branży, zwykle postanawia odświeżyć wizerunek swojej firmy, aby dostosować się do nowych warunków rynku. Dobrze przeprowadzony rebranding może skutecznie przyspieszyć intensyfikację sprzedaży produktów lub usług. Modyfikację wizerunku i strategii marki warto powierzyć w ręce doświadczonych specjalistów w tej dziedzinie.
Udany rebranding krakowskiej restauracji Cudawianki
Data publikacji: 2018.03.09. Zaaktualizowano: 2022.08.24
Taki krok podjęła współpracująca z nami od kilku lat właścicielka krakowskiej restauracji Cudawianki Food & Wine. Pani Alina postanowiła zgłosić swoją restaurację do programu „Kuchenne rewolucje” Magdy Gessler. Podczas kuchennych rewolucji stare Cudawianki przekształcono w lokal o przewrotnej nazwie Kiełbasa i Sznurek. Wraz ze zmianą nazwy, logotypu i strony na Facebooku, przeprowadzono metamorfozę wystroju całego lokalu oraz menu. Chłodny, prowansalski lokal przemieniono w pełne ciepła, swojskie i kolorowe wnętrze, które zachęca do skosztowania lokalnych specjałów. W menu królują teraz przepyszne kiełbasy oraz sery. Ciekawym i nowatorskim pomysłem jest podawanie kiełbasy z wody w emaliowanych garnkach wprost na stół. Naszym numerem jeden jest jednak maczanka krakowska, która mimo swojej długiej historii, nie jest potrawą szeroko znaną w Krakowie.
Wdrażając zupełnie nowy system identyfikacji wizualnej, musimy pamiętać o sile przekazu naszego nowego wizerunku. Pozytywne i jednoznaczne skojarzenia klientów z firmą mogą znacząco wpłynąć na sukces. Warto zaznaczyć, że w przypadku odświeżenia wizerunku, restauracja ma szansę wyeliminować ze świadomości swoich gości swoje poprzednie ewentualne potknięcia. Ważnym czynnikiem we wprowadzaniu odświeżonej marki na rynek jest konsekwencja w zachowaniu obranych wcześniej zasad i wzorców. Klient, który już raz zapamięta daną markę, nie może otrzymywać sprzecznych komunikatów wprowadzających go w błąd.
Jednym z kroków radykalnej zmiany identyfikacji wizualnej marki jest modyfikacja wydruków nagłówka oraz stopki na paragonach drukowanych przez urządzenia fiskalne działające w firmie. Dla osoby z zewnątrz takie działania mogą wydawać się mało istotne, jednak dla osoby odpowiedzialnej za marketing jest to część składowa kształtująca pozycję firmy w świadomości publicznej. Kibicując pozytywnym zmianom w przedsiębiorstwach naszych klientów, wykonujemy również takie zlecenia i zmieniamy wszelkie potrzebne dane.
Właścicielce restauracji Kiełbasa i Sznurek życzymy kolejnych zadowolonych klientów oraz samych sukcesów na rynku gastronomicznym, a wszystkich zainteresowanych założeniem własnego biznesu gastronomicznego zachęcamy do zapoznania się z naszą bogatą ofertą na oprogramowanie dla gastronomii.