- Dla kogo Tarcza Antyinflacyjna?
- Obniżona stawka VAT - zerowy VAT na żywność.
- Wykaz produktów z 0% VAT.
- Obowiązki przedsiębiorcy.
- Jak zmienić stawkę VAT w urządzeniu fiskalnym?
- Skorzystaj z serwisu - zarezerwuj termin zmiany VAT na Twojej kasie fiskalnej.
Z uchwalonej 13 stycznia noweli ustawy o VAT wynika że już od 1 lutego 2022 roku spadną stawki VAT na wybrane produkty, co wiąże się z aktualizacją urządzeń fiskalnych. Ustawa przewiduje że obniżone stawki VAT będą obowiązywały do 31 lipca 2022 roku.
Zanim przejdziemy do szczegółów związanych z przeprogramowaniem stawki VAT na kasie fiskalnej, najpierw kilka słów o Tarczy Antyinflacyjnej.
Dla kogo Tarcza Antyinflacyjna?
Zgodnie z deklaracją rządu projekt ma na celu obniżenie inflacji, walkę z drożyzną w sklepach, a przede wszystkim, cytując premiera Mateusza Morawieckiego - ,,zostawienie w portfelach Polaków jak najwięcej pieniędzy", głównie za sprawą 0 proc. VATu na żywność.
Obniżona stawka VAT - zerowy VAT na żywność.
Zgodnie z ustawą do 0 proc. spadnie VAT na gaz, nawozy oraz żywność (wykaz produktów żywieniowych objętych zerową stawką VAT poniżej). Do 5 proc. obniżona zostanie stawka na ciepło, a do 8 proc. spadnie VAT na paliwa.
Wykaz produktów z 0% VAT.
Zgodnie z ustawą zerowy VAT obejmować będzie towary spożywcze wymienione w poz. 1-18 załącznika nr 10 do ustawy, a dokładniej:
Poz. |
CN lub PKWiU |
Nazwa towaru lub usługi (grupy towarów lub usług) |
|
CN |
Towary spożywcze |
1 |
02 |
Mięso i podroby jadalne |
2 |
ex 03 |
Ryby i skorupiaki, mięczaki i pozostałe bezkręgowce wodne - z wyłączeniem homarów i ośmiornic oraz innych towarów objętych CN 0306 - CN 0308 |
3 |
04 |
Produkty mleczarskie; jaja ptasie; miód naturalny; jadalne produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone |
4 |
0504 00 00 |
Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe i w kawałkach, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone |
5 |
07 |
Warzywa oraz niektóre korzenie i bulwy, jadalne |
6 |
08 |
Owoce i orzechy jadalne; skórki owoców cytrusowych lub melonów |
7 |
10 |
Zboża |
8 |
11 |
Produkty przemysłu młynarskiego; słód; skrobie; inulina; gluten pszenny |
9 |
ex 12 |
Nasiona i owoce oleiste; ziarna, nasiona i owoce różne; rośliny przemysłowe lub lecznicze; słoma i pasza - wyłącznie towary przeznaczone do spożycia przez ludzi |
104) |
[ex 15]
< ex 15> |
[Tłuszcze i oleje pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego oraz produkty ich rozkładu; gotowe tłuszcze jadalne; woski pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego - wyłącznie jadalne]
<Tłuszcze i oleje pochodzenia zwierzęcego, roślinnego lub mikrobiologicznego oraz produkty ich rozkładu; gotowe tłuszcze jadalne; woski pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego - wyłącznie jadalne> |
115) |
[ex 16] <ex 16> |
[Przetwory z mięsa, ryb lub skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych - z wyłączeniem: 1) kawioru oraz namiastek kawioru objętych CN 1604, 2) przetworów z homarów i ośmiornic oraz z innych towarów objętych CN 1603 00 i CN 1605] <Przetwory z mięsa, ryb, skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych, lub z owadów - z wyłączeniem: 1) kawioru oraz namiastek kawioru objętych CN 1604, 2) przetworów z homarów i ośmiornic oraz z innych towarów objętych CN 1603 00 i CN 1605> |
12 |
19 |
Przetwory ze zbóż, mąki, skrobi lub mleka; pieczywa cukiernicze |
13 |
ex 20 |
Przetwory z warzyw, owoców, orzechów lub pozostałych części roślin - z wyłączeniem produktów o rzeczywistej masowej mocy alkoholu powyżej 1,2% |
14 |
2104 |
Zupy i buliony i preparaty do nich; złożone przetwory spożywcze, homogenizowane |
15 |
2105 00 |
Lody i pozostałe lody jadalne, nawet zawierające kakao |
16 |
ex 2106 |
Tłuszcze złożone z produktów roślinnych lub zwierzęcych (miksy), wyroby seropodobne (analogi serów) oraz preparaty do początkowego żywienia niemowląt, w tym mleko początkowe, preparaty do dalszego żywienia niemowląt, w tym mleko następne, mleko i mleko modyfikowane dla dzieci, o których mowa w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia |
176) |
[ex 2202] <ex 2202> |
[Wody, włącznie z wodami mineralnymi i wodami gazowanymi, zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, lub wody aromatyzowane i pozostałe napoje bezalkoholowe, z wyłączeniem soków owocowych i warzywnych, objętych pozycją CN 2009 - wyłącznie produkty: 1) jogurty, maślanki, kefiry, mleko nieobjęte działem CN 04 - z wyłączeniem produktów zawierających kawę oraz jej ekstrakty, esencje lub koncentraty, 2) napoje bezalkoholowe, w których udział masowy soku owocowego, warzywnego lub owocowo-warzywnego wynosi nie mniej niż 20% składu surowcowego, 3) preparaty do początkowego żywienia niemowląt, w tym mleko początkowe, preparaty do dalszego żywienia niemowląt, w tym mleko następne, mleko i mleko modyfikowane dla dzieci, o których mowa w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia, 4) niezawierające produktów objętych pozycjami od CN 0401 do CN 0404 lub tłuszczu uzyskanego z produktów objętych pozycjami od CN 0401 do CN 0404: a) napoje na bazie soi o zawartości białka 2,8% masy lub większej (CN 2202 99 11), b) napoje na bazie soi o zawartości białka mniejszej niż 2,8% masy; napoje na bazie orzechów objętych działem CN 08, zbóż objętych działem CN 10 lub nasion objętych działem CN 12 (CN 2202 99 15)] < Wody, włącznie z wodami mineralnymi i wodami gazowanymi, zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, lub wody aromatyzowane i pozostałe napoje bezalkoholowe, z wyłączeniem soków owocowych, z orzechów i warzywnych, objętych pozycją CN 2009 - wyłącznie produkty: 1) jogurty, maślanki, kefiry, mleko nieobjęte działem CN 04 - z wyłączeniem produktów zawierających kawę oraz jej ekstrakty, esencje lub koncentraty, 2) napoje bezalkoholowe, w których udział masowy soku owocowego, warzywnego lub owocowo-warzywnego wynosi nie mniej niż 20% składu surowcowego, 3) preparaty do początkowego żywienia niemowląt, w tym mleko początkowe, preparaty do dalszego żywienia niemowląt, w tym mleko następne, mleko i mleko modyfikowane dla dzieci, o których mowa w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia, 4) niezawierające produktów objętych pozycjami od CN 0401 do CN 0404 lub tłuszczu uzyskanego z produktów objętych pozycjami od CN 0401 do CN 0404: a) napoje na bazie soi o zawartości białka 2,8% masy lub większej (CN 2202 99 11), b) napoje na bazie soi o zawartości białka mniejszej niż 2,8% masy; napoje na bazie orzechów objętych działem CN 08, zbóż objętych działem CN 10 lub nasion objętych działem CN 12 (CN 2202 99 15)> |
18 |
bez względu na CN |
Dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego, o których mowa w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia |
|
CN |
Pozostałe towary |
Obowiązki przedsiębiorcy.
Zgodnie z Art. 2. 1. Ustawy o zmianie ustawy o podatku od towarów i usług, do dnia 31 lipca 2022 r. przedsiębiorca dokonujący sprzedaży produktów z obniżoną, w ramach Tarczy Antyinflacyjnej, stawką VAT zobligowany będzie do zamieszczenia przy kasie rejestrującej informacji o obowiązującej stawce VAT oraz terminie w jakim obowiązuje. Wzór informacji będzie dostępny Biuletynie Informacji Publicznej na stronie obsługującego go urzędu.
Będąc przy temacie kasy rejestrującej - należy pamiętać, że Przedsiębiorca będzie odpowiedzialny za zaktualizowanie stawki Vat w bazie towarowej urządzenia fiskalnego.
Jak zmienić stawkę VAT w urządzeniu fiskalnym?
Na wstępie - należy pamiętać, że obniżona stawka VAT obowiązuje od 1 lutego 2022 - zatem zmiany należy dokonać po rozliczeniu w dniu 31 stycznia 2022.
Każdy użytkownik kasy fiskalnej jest w stanie samodzielnie zmienić ustawienia stawki VAT - postępując zgodnie z załączoną instrukcją obsługi urządzenia lub dedykowanego oprogramowania.
Innym sposobem jest udanie się do serwisu urządzeń fiskalnych, gdzie w szybki i profesjonalny sposób będzie możliwe zaktualizowanie stawek VAT. Wybierając obsługę serwisową mamy pewność, że nie pominiemy żadnej pozycji objętej ustawą.
Skorzystaj z serwisu - zarezerwuj termin zmiany VAT na Twojej kasie fiskalnej.
W związku z ograniczonym czasem oraz ilością podmiotów gospodarczych objętych ustawą nasz serwis już przyjmuje zapisy na przygotowanie kas rejestrujących do nowych stawek VAT.
Nie zwlekaj - zarezerwuj termin!
tel. (12) 656 51 58 wew. 13 lub 16
tel. 509 598 618
tel. 509 264 144